czwartek, 13 grudnia 2018

PUSZYSTE PIERNICZKI DYNIOWE



Składniki:
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 ½ szklanki cukru ( dałam mniej)
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli ( dałam szczyptę)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej ( dałam mniej)
  • 1 łyżeczka mielonych goździków ( dałam mniej)



Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następie dodajemy jajko oraz puree z dyni i dalej ucieramy na gładką masę
  • w drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę oraz goździki
  • do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy całość, aż wszystko się ze sobą połączy,
  • na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najlepiej łyżka do lodów (bo ciasto się klei) kulki które delikatnie spłaszczamy ( warto zachować odstępy bo pierniczki mocno rosną na boki)
  • pierniki pieczemy około 15 minut na złoty kolor,( jeżeli są większe to trochę dłużej) w piekarniku nagrzanym do 180°. Z podanej ilości wychodzą dwie blaszki pierniczków.
  • zimne pierniczki można ozdobić lukrem itp.








Źródło :http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/11/pierniczki-dyniowe.html

1 komentarz: