Kawior z baklazana z pieczonymi ziemniakami


Składniki na 3 osoby :

- 2 średnie bakłażany
- 20 zielonych oliwek
- 2 łyżki oleju lnianego tłocznego na zimno
- około 6 średnich ziemniaków
- pomidorki
- oliwa z oliwek
- majeranek
- sól kłodawska

Przygotowanie :

Bakłażany kroimy na grube plastry, posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie wycieramy sok który wyciekł. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek.
Ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy a plastry, smarujemy oliwą, posypujemy majerankiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na górna półkę wstawiamy ziemniaki, na środkowa bakłażany.
Bakłażany wyjmujemy po 20 minutach, ziemniaki po około 30. By były ciepłe do podania najlepiej zostawić je w piekarniku lub piec później.
Bakłażany obieramy z skórek, ugniatamy widelcem razem z pokrojonymi oliwkami (przy zakupie oliwek zwróćcie uwagę na skład) i olejem lnianym.
Kawior nakładamy na ciepłe ziemniaki, na górę układamy pomidorki. 

Komentarze

Popularne posty