Świąteczne ciasto marchewkowe w wersji luksusowej – z kremem, żurawiną, orzechami włoskimi i migdałami

Świąteczne ciasto marchewkowe w wersji luksusowej – z kremem, żurawiną, orzechami włoskimi i migdałami

Tym razem propozycja na ciasto, które zachwyca niemalże każdego, bo smakuje po prostu obłędnie!

Ciasto jest też świetną propozycją na świąteczny stół – możemy ugościć nim rodzinę przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i na bank ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania i zakochałam się w nim od pierwszego gryza 🙂

Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba.  Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. *Uwaga – ciasto na wyjątkowe okazje – do najlżejszych nie należy 😉  Przepis pochodzi z Kwestii Smaku

Wykonanie CIASTO

  1. Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta.
  3. Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach.
  4. Wyłącz mikser i dodaj  startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe.
  5. Wszystko  delikatnie wymieszaj.
  6. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i odrobinę soli.
  7. Dokładnie wymieszaj, tak, żeby soda i proszek do pieczenia zmieszały się z mąką.
  8. Przesyp wszystko do miski z mokrymi składnikami i ponownie delikatnie wymieszaj.
  9. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
  10. Wyłóż papierem do pieczenia małą formę – kwadratową lub okrągłą (w oryginalnym przepisie: 21 cm x 21 cm lub  o średnicy 24 cm).
  11. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka.

Składniki CIASTO

  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Opcjonalnie: 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)

Wykonanie KREM

  1. Ubij serek razem z miękkim masłem.
  2. Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując.
  3. Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto.
  4. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki.
  5. Krem podziej na 2 części.
  6. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj.
  7. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu.
  8. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie, żurawinę, płatki migdałów i przyprószyć je cukrem pudrem.

Składniki KREM

  • 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru (lub mniej)
  • do dekoracji: orzechy włoskie 50 g, garść żurawiny, garść płatków migdałów

Tagi

Dodaj komentarz