czwartek, 13 grudnia 2018

ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ

Przepyszne domowe drożdżówki nadziane serem i suszoną żurawiną, doskonałe na drugie śniadanie lub kolację.








SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
2 jajka,
¼ szkl. oleju

Masa serowa:
150 g twarogu,
2-3 łyżki mleka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 żółtko,
garść suszonej żurawiny Helio

Dodatkowo:
żółtko



WYKONANIE

Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem.






 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz