Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami


Śledzie z orzechami i suszonymi pomidorami

Ciekawy pomysł na słodko-kwaśne koreczki śledziowe z chrupiącymi orzeszkami i aromatycznymi suszonymi pomidorkami. Jest to naprawdę pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno na imprezowym jak i na świątecznym stole. Polecam!

 

 

Składniki:

5 filetów śledziowych w oleju (lub wymoczonych matiasów)

1 cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu

1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki octu winnego

pół szklanki orzechów włoskich

 

 

*** Śledzie kroimy w kostkę lub w paseczki (paseczki możemy później zawinąć w koreczki) ***

*** Cebulę kroimy w piórka, układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem ***

*** Do ciepłej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód i mieszamy ***

*** Suszone pomidory kroimy w kosteczkę ***

*** Orzechy włoskie grubo siekamy i prażymy przez chwile na suchej patelni ***

*** Do cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory razem z olejem ze słoiczka, dodajemy ocet, orzechy oraz śledzie, mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni ***

*** Paseczki śledzi możemy zawinąć i spiąć wykałaczkami tworząc koreczki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE