Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka

by dietolog
Często mnie pytacie o propozycje obiadowe albo na kolację dla diabetyka. Zobaczcie, to jest idealny obiad dla osoby z cukrzycą. Chude mięso, w moim wydaniu pierś kurczaka i duuużo warzyw. Mało węglowodanów i dużo sycącego białka.

Pierś kurczaka jest popularnym mięsem wśród osób będących na diecie. Jednak czy można ją przygotować tak, żeby jednocześnie było dietetycznie i smacznie? No pewnie, że można! Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja. Mięso przygotowałam na parze, a jako dodatek przygotowałam miskę chrupiących sałat z lekko słodkim dressingiem. Pierś kurczaka dosyć często się pojawia w moich propozycjach, które mam nadzieję nie są oczywiste i nudne. Na Waszą uwagę zasługują na przykład roladki z kurczaka faszerowane łososiem czy drobiowe roladki saltimbocca. Zresztą, sami poszperajcie w archiwum bloga, trochę się już tych przepisów nazbierało. Tymczasem zapraszam na nową propozycję.

pierś kurczaka na parze i sałatka

Składniki na 2 porcje:

2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka)
30g sera feta półtłustego
10g suszonych pomidorów w oleju
1 cienka cukinia
sól i pieprz do smaku

1/2 opakowania dowolnego mixu sałat
1 średniej wielkości marchewka
łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej)
łyżka wody
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka soku z cytryny
łyżka ziaren słonecznika

Piersi kurczaka naciąć wzdłuż z jednej strony, ale nie przecinać do końca. Rozłożyć na desce i delikatnie rozbić, doprawić do smaku solą i pieprzem po obu stronach.

Ze słoika wyłowić 4 suszone pomidory, delikatnie odsączyć z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić dość drobno i rozłożyć na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodać pokruszony (lub pokrojony w kostkę) ser feta, a całość zawinąć w roladkę. Na wierzchu owinąć paskami pociętej (nożykiem do obierania warzyw) cukinii. Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją wcześniej umyć, skórka daje bardzo ładny efekt wizualny.

Roladki gotować na parze 25-30 minut. W tym czasie przygotować surówkę z mixu sałat.

Sałatę umyć i delikatnie osuszyć. Marchew obrać i pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzucić do lodowatej wody, aby zyskała na chrupkości. Marchew najlepiej wrzucić zaraz po pokrojeniu do bardzo zimnej wody z kilkoma kostkami lodu – zdziwicie się jak fajnie marchew zacznie chrupać.

Do słoiczka lub niewielkiego, zamykanego pojemnika włożyć wszystkie składniki dressingu, czyli olej, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i wodę. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż do połączenia się składników.

Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej patelni uprażyć łyżkę ziaren słonecznika.

Sałatkę podawać świeżo po przygotowaniu, posypać prażonym słonecznikiem, a obok ułożyć uparowane piersi kurczaka.

pierś kurczaka

1 porcja to ok. 360 kcal, węglowodany: 17g, białko: 32g, tłuszcz: 18g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,7WW i 2,9WBT

SMACZNEGO!

 

You may also like

2 komentarze

mir 13 grudnia, 2018 - 6:01 pm

Dzięki za podpowiedź , co zrobić ,żeby paski marchewki były chrupkie . Nie znałam tej metody .

Odpowiedz
dietolog angelina ziembinska
dietolog 13 grudnia, 2018 - 6:45 pm

Nie ma za co 🙂 Polecam!

Odpowiedz

Zostaw komentarz