Kokosowy deser chia z musem z mango

Kokosowy deser chia z musem z mango

Kiedy dopadnie Cię nieodparta ochota na coś słodkiego, sięgnij po coś zdrowego, najlepiej też sycącego i obłędnie smacznego 😊

Jeśli jeszcze nie jedliście nasion chia / nasion szałwii hiszpańskiej, to będzie to dodatkowo ciekawe doświadczenie z produktem, który zawiera więcej żelaza niż szpinak, ma też więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, o większej ilości błonnika niż w otrębach nie wspomnę ;p

Jest to też propozycja na deser, który nie wymaga zbytnich umiejętności kulinarnych ani czasu na przygotowanie. Wystarczy wcześniej wymieszać nasiona chia z mlekiem kokosowym i miodem, odstawić do lodówki, a potem dodać owoce i gotowe 😊

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Dzień przed podaniem i zjedzeniem w szklanym naczyniu (miseczka lub duży słoik) przy pomocy trzepaczki wymieszaj mleko kokosowe z płynnym miodem i z nasionkami chia. Możesz zrobić to wieczorem – deser będzie idealnym śniadaniem 😊 Wymieszaj nasionka z mlekiem porządnie – możesz po godzinie lub dwóch jeszcze raz zamieszać – będziesz mieć gwarancję, że spęcznieje każde nasionko.
  2. Przykryj miseczkę folią i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  3. Kiwi obierz i pokrój w plastry.
  4. Granat przekrój na pół i łyżeczką wydrąż z niego ziarna – potrzebnych będzie około 2 łyżek ziaren.
  5. Obierz dojrzałe mango i zblenduj na gładki mus.
  6. Wyjmij pudding z lodówki. Odbierz z niego 2 łyżki – w oddzielnej miseczce wymieszaj tę ilość z płaską łyżką kakao.
  7. Przygotuj 2 słoiki lub większe szklanki.
  8. Na dno każdego przełóż kakaową wersję puddingu.
  9. Teraz poustawiaj plasterki kiwi przy brzegach słoików i delikatnie wypełnij środek kokosową wersją puddingu.
  10. Deser polej musem z mango, posyp ziarnami granatu i wiórkami kokosowymi.
  11. Podawaj schłodzony.

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru kokosowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 dojrzałe, duże mango (ważne, żeby było miękkie)
  • 1 dojrzałe kiwi
  • ½ granatu
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych do posypania
  • opcjonalnie 1 łyżka kakao

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz