Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 12 grudnia 2018

Śledzie gajowego



Choć każda z nas ma swoje ulubione przepisy na śledzie do których wraca się co roku, warto zrobić je inaczej niż zwykle. Śledziki gajowego z suszonymi grzybami podaję zawsze na wigilijną kolację. Tego dnia najważniejsza jest tradycja.
 Do ich przygotowania kupuję solone śledzie które moczę w zimnej wodzie a potem wkładam je na 2-3 godziny do mleka, po tym czasie mleko odlewam, ponownie płuczę w wodzie i osuszam ręcznikiem papierowym wtedy nigdy nie są za słone.

Tym śledzikom nikt się nie oprze. Są pyszne!






Składniki na jeden duży półmisek:

½ kg solonych śledzi
½ słoiczka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki octu
3 łyżki cukru
3 duże cebule
5 dag suszonych grzybów (prawdziwków)
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek ziarnistego pieprzu
2 ziarenka jałowca
Sól morska do smaku


Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku a jeśli są mało słone wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, osuszyć na ręczniku papierowym,  pokroić na paski włożyć do słoja.

Grzyby suszone zalać zimną wodą w rondelku moczyć godzinę, po czym lekko posolić i gotować z jednym liściem laurowym około 50 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Osączyć, wystudzić i drobno pokroić.

Cebulę pokroić w piórka. 

Na głębszą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.


Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły.









Pycha śledzik na świąteczny stół.
Smacznego!







2 komentarze:

  1. Przyznam, że tak nie robiłam śledzi. Mamy właśnie swój ulubiony przepis na śledzie i co roku je robię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Równiez nigdy tak nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj