Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Makowiec po japońsku

Mak dalej na tapecie. Tym razem przepis, który mnie zaskoczył swoim smakiem. Zdecydowanie makowiec po japońsku to wypiek skierowany do osób lubiących mocno wilgotne smaki. W ostatnim czasie jest to przepis, który staje się coraz popularniejszy. 
Makowiec po japońsku to doskonałe połączenie maku, jabłek oraz kaszy manny. Tak, tak, dobrze czytacie - kaszy manny. Kasza manna w tym przepisie pełni rolę zamienną dla mąki. Jest to ciekawy pomysł na wykorzystanie zalegającej w spiżarni kaszy. Wypiek tylko zyskuje na smaku. 
Moja wersja makowca po japońsku to trochę wariacja na temat właśnie tego wyjątkowego wypieku. W swoim wypieku suchy i parzony mak zastąpiłam gotową masą makową. Bardzo to skraca czas przygotowania ciasta. Wypiek tylko na tym zyskuje. Polecam!
Składniki:
400 g gotowej masy makowej
200 g cukru pudru
125 g margaryny
100 g cukru
60 g kaszy manny
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
2 szt. jabłek
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zółtka oddzielamy od białek.  Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy masę makową oraz starte jabłka. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek wraz z kaszą manną dodajemy do masy. Ciasto pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier ucieramy z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.
makowiec, makowiec po japońsku
makowiec, makowiec japoński
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 141.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj