Zrobiłam ten schab jako wędlina na chleb. Mam już kilka przepisów tj. gotowana, pieczona itp. 

schab na parze

Schab oczyścić, usunąć tłuszcz. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjąć schab z folii i zawinąć w gazę lub ręcznik kuchenny ( lniany lub bawełniany) Na końcach zawiązać formując duży cukierek 🙂

schab

Gotowanie do wysokiego garnka wlać wodę. Mięso przywiązać do dwóch przeciwległych uchwytów. Mięso nie może dotykać wody. Przykryć przykrywką i nakryć ręcznikiem.  Gotować 1 godzinę. Gdyby woda się wygotowała to trzeba uzupełnić. Czas liczyć ponowie od zagotowania. Zostawić w chłodnym miejscu do całkowitego schłodzenia. Następnie odwinąć i serwować.

Gotowanie  w Thermomix –  do naczynia miksującego wlać wodę do 3/4 wysokości. Położyć koszyk do gotowania na parze. Włożyć mięso zawinięte w gazę lub ręcznik, przykryć. Gotować verona 1 godzinę. Ostudzić, odwinąć z gazy i serwować.

Smacznego.