czwartek, 13 grudnia 2018

UDKA KACZE W POMARAŃCZACH I MIODZIE

Planujecie podać w święta udka kacze,a nie macie na nie pomysłu? Fajnie smakują te w pomarańczach z dodatkiem miodu. Ich dodatkowym atutem jest szybkość ich przygotowania i to , że praktycznie robią się same. 
Składniki:
4 udka kacze
sól,pieprz
marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy mniej słodkie
dodatkowo 1 pomarańcza do wyciskania w trakcie pieczenia
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie mieszamy składniki marynaty, gotową nacieramy udka, odkładamy  do lodówki na kolejne min dwie godz, co jakiś czas przewracamy i podlewamy marynatą. 
Udka pieczemy pod przykryciem,  w 170 st ok 1,5 godz aż do miękkości mięsa. Co jakiś czas udka podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.  Po tym czasie odkrywamy aby zrumienić skórkę. 

2 komentarze:

  1. A mi właśnie kaczka została w lodówce i nie miałam pomysłu na nią, dziękuję za sugestię :-)

    OdpowiedzUsuń