Pieczone nuggetsy z kurczaka

Pieczone nuggetsy z kurczaka Proste, pyszne, idealne na obiad lub przyjęcie. Do tak przygotowanych kawałków kurczaka najczęściej podaję domowy sos czosnkowy i zestaw surówek. Dzisiejsza wersja jest na pewno lżejszą od tej, którą prezentowałabym Wam np. tutaj. Tym razem naszych nuggetsów nie smażymy na tłuszczu, a pieczemy. Spróbujcie.

Do przygotowania pieczonych nuggetsów użyłam płatków kukurydzianych z e-Dana. Polecam Wam ten sklep w szczególności przed świętami 😉

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • około 3 szklanek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub mleka (u mnie dziś maślanka)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wlewamy maślankę (lub mleko), wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja używam ręcznej trzepaczki, całość można też zmiksować). Do naszej mieszanki wkładamy kurczaka, mieszamy łyżką i odstawiamy całość na czas nagrzania piekarnika do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do drugiej miski wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane (płatki można dokładnie rozdrobnić w blenderze lub pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach).

Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem.

Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas zależy od wielkości i grubości naszych nuggetsów oraz piekarnika). Całość należy obserwować.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz