Surówka ” Marokańska ” z kiszonej kapusty

3.4/5 - (14 votes)

Surówka „Marokańska ” z kiszonej kapusty

Pyszna , niecodzienna surówka z kiszonej kapusty z rodzynkami i majonezem .Kiszona kapusta ma wiele twarzy , a może główek 😉 Świetnie nadaje się właśnie na surówki . Są zdrowe i pożywne . Jeśli nie doda się tłuszczy to nawet dietetyczne . Ta , nazwana przez rodzinkę „Marokańską” z uwagi na rodzynki 😉 Na pewno nie jest fit , ale jest obłędnie pyszna , tak więc polecam . Prosta , szybka , ożywcza , pasuje do każdego posiłku , a nawet do kanapek . 

Składniki :
  • 3  szklanki kiszonej kapusty z marchewką
  • 1/2 szklanki rodzynek dobrej jakości
  • 1 żółta papryka grubościenna
  • 2 łyżeczki , suszonego , czosnku niedźwiedziego
  • 1 jabłko , najlepiej słodkie
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • sól , pieprz do smaku

Kapustę kroimy , przekładamy do miski . Jeśli jest bardzo soczysta , można troszkę odcisnąć , zanim jej użyjemy . Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut , żeby zmiękły . Po tym czasie dodajemy do kapusty razem z tartym jabłkiem i drobno pokrojoną papryką . Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim , solą , pieprzem do smaku . Dodajemy majonez i całość mieszamy do połączenia składników . Serwujemy jako dodatek do dań obiadowych lub jako samodzielne danie z chrupiącą bagietką 😉 Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *