Śledzie z rodzynkami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi. U mnie w domu wszyscy (oczywiście jak już wiecie, oprócz mnie) się nią zajadają :)

Składniki:
- 1 kg płatów śledziowych małosolnych 
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 200 g rodzynek
- 1 keczup
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 
Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odlewamy słoną wodę i ponownie zalewamy świeżą. Czynność powtarzamy 2-3 razy w zależności od tego, jak bardzo słone są śledzie. Następnie płaty śledziowe kroimy w kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Rodzynki na godzinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli.  Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku. W salaterce układamy warstwę przygotowanego sosu, na nią pokrojone śledzie i ponownie sos. Warstwy układamy do skończenia składników. Sałatkę odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.




Komentarze