sobota, 27 października 2018

Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki




Sałatka z pieczonego bakłażana i papryki 


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 dojrzały słodki pomidor
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 1 garść oliwek
Dressing do pieczonego bakłażana i papryki:
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta soli i pieprzu 
Wykonanie:

Bakłażana i paprykę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (bakłażan w półplasterkach, papryka wydrążona i na ćwiartki), ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić oliwą, zwłaszcza bakłażana, oprószyć lekko solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach około 30 minut. Z papryki po upieczeniu ściągnąć skórkę, ułożyć upieczone warzywa na półmisku, dorzucić pokrojoną cebulę w piórka, pomidora w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodać ulubione oliwki.

Składniki do dressingu umieścić w miseczce i energicznie wymieszać do powstania aksamitnej emulsji, na koniec dodać posiekany czosnek, wymieszać.

Przygotowane warzywa polać sosem i delikatnie przemieszać. Sałatkę przed podaniem powinno się schłodzić, wtedy smakuje najlepiej.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...