Zupa pieczarkowa z ryżowymi knedelkami

Jedna z zup, do których z przyjemnością wracam. Nie licząc krojenia pieczarek, nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Jeśli chcemy jeszcze bardziej zaoszczędzić na czasie, zamiast knedelków możemy zupę podać po prostu z ugotowanym ryżem.

  • ok 400 g pieczarek
  • 1-1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Knedelki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 2 kajzerki
  • 1 szkl. bulionu
  • 1 małe jajko
  • ok 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Pokrojone grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je bulionem. Dodajemy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 35-45 minut. Na koniec zupę zabielamy śmietanką. Posypujemy natką pietruszki.

W międzyczasie kajzerki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w miseczce. Zalewamy je bulionem i odstawiamy do czasu, aż wchłoną płyn. Następnie odciskamy je i łączymy z ugotowanym ryżem. Dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Formujemy w dłoniach małe kuleczki. Knedelki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez chwilę od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.

Zupę podajemy z ryżowymi knedelkami, posypaną natką pietruszki.