WARSZTATY CZEKOLADOWE W PRACOWNI CZEKOLADY E.WEDEL I PRZEPIS NA IDEALNY SUFLET

Uwielbiam brać udział w cukierniczych szkoleniach i warsztatach.

To właśnie z takich słodkich warsztatów wychodzę z głową przepełnioną nowymi pomysłami.

Tak było i tym razem na słodkich warsztatach z marką E.WEDEL w warszawskiej Pracowni Czekolady przy ul.Szpitalnej 8, zlokalizowanej w zabytkowej kamienicy imienia Emila Wedla.

W miejscu tym dawniej mieściła się Fabryka Czekolady.

Warsztaty odbyły się w niesamowicie zimny dzień o godzinie 18, a zlokalizowana drzwi obok Pijalnia Czekolady tętniła życiem!

Każdy stolik był zajęty, a każdy kąt wypełniały słodkości E.WEDEL.

W powietrzu unosił się mój ukochany zapach!

Nie był to zapach ulubionych perfum.

Był to zapach czekolady!

Warsztaty odbyły się w małym, kameralnym gronie – tak jak lubię.

Dzięki takim małym grupom każdy ma okazję uważnie słuchać I każdy ma możliwość zadawania pytań oraz uzyskania ewentualnej pomocy czy porady od prowadzącego.

Prowadzili je prawdziwi mistrzowie czekolady – Maestro Czekolady Janusz Profus i Mistrzyni Cukiernictwa Joanna Profus, a w menu królowały oczywiście czekoladowe słodkości – zarówno z ciemną, jak i białą czekoladą.

Fondant z płynną czekoladą w środku, puszysty suflet i kremowy sernik z białą czekoladą.

Czy mogłam sobie wymarzyć lepsze zakończenie tego chłodnego dnia?

Chyba nie!

Rozpoczęliśmy jednak nie od wypieków, a od wróżenia – bo przecież to były Andrzejki!

Zamiast wosku polała się gorąca czekolada E.Wedel.

Marzenie, prawda?!

Wszyscy uczestnicy chętnie wzięli się do pracy, a Maestro Janusz Profus i Mistrzyni Cukiernictwa Joanna Profus krok po kroku pokazywali jak przygotować dany deser, a także gdzie tkwi haczyk i gdzie tkwi sekret idealnego przyrządzenia.

Jak wysmarować formy do fondantów?

Co zrobić, żeby suflet nie opadł?

Jak upiec kremowy sernik?

Jak idealnie roztopić czekoladę?

Jak zrobić szybki sos do deserów?

Jak przygotować pyszny spód do sernika na szybko?

Te i wiele innych ciekawostek zdradzili prowadzący.

Choć laikiem w słodkościach nie jestem to o wielu rzeczach nie wiedziałam!

Z całą pewnością przydadzą mi się i będę je wykorzystywać podczas swoich kulinarnych poczynań.

Ps. takie warsztaty cukiernicze to świetny pomysł dla każdego – zarówno dla tych, którzy potrafią piec, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem!

Idealny prezent od choinkę!

Dla chętnych na warsztaty mam specjalny prezent!

Przy zamawianiu warsztatów powołajcie się na mnie, a otrzymacie 50 zł zniżki!

ZOBACZCIE OFERTĘ: https://www.wedelpijalnie.pl/pl/warsztaty

Z całą pewnością wyjdziecie zadowoleni!

Zadowoleni i pełni nowych pomysłów i energii do pieczenia!

Ps. a teraz ja zdradzę Wam jak zrobić idealny SUFLET wg.przepisu Mistrza!

Szykujcie SKŁADNIKI:

* 200 g czekolady gorzkiej E.Wedel

* 80 g cukru kryształu I

* 80 g żółtek

* 100 g cukru kryształu II

* 240 g białek

DODATKOWO:

* masło do wysmarowania foremek

* drobno tarta czekolada

JAK ROBIMY?

Żaroodporne foremki smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy czekoladą. Odstawiamy, by zastygło.

Żółtka ucieramy z cukrem na parze, aż cukier się rozpuści, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Z białek i cukru robimy bezę szwajcarską.

Utarte żółtka łączymy łączymy z roztopioną czekoladą i dodajemy stopniowo bezę.

Napełniamy foremki, wyrównujemy.

Pieczemy w 210C ok. 10 minut. Bez termoobiegu.

Pycha! 

Zobaczcie sami poniżej!

                                                            

 

Z całego serca dziękuję marce E.WEDEL oraz Infuence.me za zaproszenie, a uczestniczkom za wspaniałą zabawę!

Piękne zdjęcia są autorstwa Magdy Klimczak.

DZIĘKUJĘ!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress