Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kołacz śląski z makiem

Już jakiś czas temu wspominałam wam o kołaczach oraz o kulturze cukierniczej na Sląsku. Dziś bym chciałam wrócić do tego tematu. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego od pielęgnowania tradycji kulturalnych, które wyrażają się poprzez potrawy lub smakołyki. Region jakim jest Sląsk to przykład zacierania się różnic pomiędzy sąsiadami o odmiennych wartościach. Jest to region w którym ważne są pewne fundamentalne wartości. Moim zdaniem są to zasady warte zapamiętania. 
Kołacz śląski z makiem to wypiek, bardzo ważny dla tego regionu. Występuje pod wieloma wersjami. Jedna z moich ulubionych jest właśnie ta z makiem. Kołacz śląski z makiem to również propozycja na nadchodzące święta. Bardzo smaczna , a zarazem efektowna. Moim zdaniem jest to jeden z tych wypieków do których będziecie wracać nie tylko od święta. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
50 ml mleka
50 g świeżych drożdży
2 jajka
mas makowa
500 g maku
200g miodu
100 g masła
50 g orzechów laskowych i włoskich
50 g rodzynek
Rozczyn: Drożdże rozgniatamy z dwiema łyżkami maki, cukru oraz ciepłego mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy mleko, rozczyn, mąkę oraz wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Masa makowa: Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Do gotującego się mleka dodajemy suchy mielony mak. Mieszamy, aż mak wchłonie cały płyn. Studzimy. Dodajemy mielone orzechy oraz rodzynki. Całość mieszamy.
Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 i 1/4. Większą połowę wałkujemy i wykładamy dno formy. Układamy masę makową. Na masie układamy rozwałkowane pozostałe ciasto. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
kołacz, kołacz zmakiem, kołacz ślaski z makiem
kołacz, kołacz śląski, kołacz z makiem
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami" , s. 118-119.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj