poniedziałek, 10 grudnia 2018

Pieczony łosoś w galarecie


Szlachetna ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

600g fileta z łososia
1 cytryna
sól
pieprz

Galareta:
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10cm por
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
1 łyżka Vegety
4 łyżeczki żelatyny
sól
pieprz

Dodatkowo:
4 łyżki zielonego groszku konserwowego
4 łyżki kukurydzy konserwowej
natka z pietruszki
1 cytryna
1 jajko

Wykonanie:

1. Filet z łososia umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i pokroić w paski grubości 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić
do wystudzenia.

2. Galareta:
Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-45 minut (do miękkości warzyw). Doprawić Vegetą, szczyptą soli, pieprzu i całość dokładnie wymieszać. Następnie wywar odcedzić, (pozostawić marchew do dekoracji) dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

3. Plastry łososia ułożyć na półmisku (u mnie w kształcie ryby), udekorować natką z pietruszki, gwiazdkami wyciętymi z marchwi, marchwią pokrojoną w kostkę, kukurydzą i groszkiem. Cytrynę pokroić w plastry, sparzyć i ułożyć na rybie. Jajko ugotować na twardo i zrobić rybie oko. Całość zalać zimną galaretą i wstawić do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz