Domek z piernika z witrażem



Piernikowe chatki




     
Przyzwyczajenie.
Druga natura człowieka.
Czynności wykonywane automatycznie często bez zastanowienia.
Nawyki, z których trudno zrezygnować.
Jak codzienne chodzenie do sklepu po świeże bułeczki albo jedzenie owsianki na śniadanie.
Jak picie kawy ciągle w tym samym kubku.
Siadanie zawsze na tym samym miejscu przy stole i zakładanie nogi na nogę.

Rytuały celebrowane na co dzień lub od święta.
Czyszczenie sreber dwa razy do roku i dekorowanie stołu świeżymi kwiatami na przyjście gości. Modlitwa dziękczynna przed wspólnym posiłkiem.
Parzenie herbaty w czajniczku i wypiekanie domowego chleba.
Jak sobotnie wieczory przy  domowej nalewce na podsumowanie mijającego właśnie tygodnia.

Zwyczaje te odziedziczone po przodkach i te ustanowione przez nas samych.
Jak dodatkowy talerz na wigilijnym stole dla niespodziewanego gościa.
Wysyłanie świątecznych kartek z życzeniami i znaczenie drzwi kredą w święto Trzech króli.
Jak pieczenie piernikowych chatek i dekorowanie świątecznych pierników...


Piernikowe chatki

Piernikowe chatki

ILOŚĆ SZTUK - 4                 INSPIRACJA              

Domek z piernika z witrażem - składniki

Ciasto:
  • 400g mąki tortowej
  • 170g miodu
  • 120g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:
  • 1 białko 
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • różowe i niebieskie perełki cukrowe
  • drobna posypka cukrowa w kolorze różowym, niebieskim i białym
  • kolorowe landrynki
  • wstążeczka w kolorze różowym i niebieskim

Domek z piernika z witrażem - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Podgrzać w rondelku masło z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.
Następnie dodać żółtko, jajko i mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę. Przełożyć ciasto na matę i uformować gruby wałek. Podzielić go na trzy części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki.

Pieczenie:
Wydrukować szablon domku (do pobrania tutaj) i wyciąć poszczególne elementy. Wyjąć z lodówki jedną porcję ciasta i rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 4mm.  Przy pomocy  przygotowanego wcześniej szablonu  wyciąć radełkiem poszczególne elementy. Małymi foremkami wyciąć w połaciach dachowych, szczytach i bokach otwory. Wypełnić je pokruszonymi landrynkami, które pod wpływem temperatury stopią się tworząc witraże. W połaciach dachowych wyciąć również po dwa otwory na wstążeczki. Ja użyłam do tego słomki do napojów. Usunąć nadmiar ciasta i włożyć go do lodówki. Papier z wyciętymi elementami delikatnie przenieść na blachę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 10-12 minut.  Upieczone od razu zdejmować na kratę kuchenną. Ostrożnie bo zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie. Wystudzić.

Przygotowanie lukru:
Białko  przeznaczone na lukier ubić na sztywno z połową cukru pudru (jajko wcześniej powinno być dokładnie umyte i sparzone we wrzątku przez 3 sekundy, a cukier puder przesiany przez sitko). Następnie dodać sok cytrynowy i wsypać resztę cukru. Ucierać mikserem, aż powstanie gładki, lśniący lukier. Drugą połowę cukru pudru należy dodawać stopniowo w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć lukier. Najlepiej od razu odłożyć sobie trochę bardzo gęstego lukru do montażu. Można go umieścić w takim jednorazowym woreczku foliowym do dekoracji. Zakręcić i założyć gumkę recepturkę albo spiąć klipsem. Włożyć do lodówki. Bezpośrednio  przed montażem wystarczy odciąć końcówkę i będzie gotowy do użycia.
Pozostały lukier  przełożyć do jednorazowych woreczków cukierniczych z okrągłą końcówką o średnicy 2mm i 1mm.  Lukier do dekoracji powinien być nieco rzadszy niż ten do obrysu. Do czasu użycia trzymać w szczelnym plastikowym pojemniku.

Montaż i dekoracja :
Wystudzone elementy domku ozdobić lukrem,  perełkami i posypką. Zostawić na całą noc aby lukier dobrze zastygł. Do obrysu użyłam tylki o średnicy 1mm, a do wypełnień tylki o śr. 2mm. 

Montaż domku należy wykonać dwuetapowo. Najpierw skleić na odłożony wcześniej lukier boki i szczyty domku mocując je od razu do podstawy. Odstawić na godzinę aby lukier zastygł. 
Związać wstążeczkami połacie dachowe. Górne krawędzie boków i szczytów posmarować lukrem i przymocować dach. Nie potrzebne będą żadne podpórki bo dzięki wstążeczkom dach będzie się sam trzymał. Gotowy domek zostawić na noc aby lukier porządnie zastygł. 

Z podanej porcji ciasta wyjdzie 4-5 domków w zależności od tego na jaką grubość rozwałkujemy ciasto. Jeśli nie macie zapotrzebowania na taką ilość to upieczcie z pozostałego ciasta pierniczki
Mnie tak się spodobało to zajęcie, że upiekłam ich już 35 a jutro będę piec kolejne 10. Was też do tego gorąco zachęcam. Takimi domkami można przed świętami obdarować dzieci w hospicjum albo w domu dziecka.

Jeśli skorzystacie z mojego pomysłu koniecznie dajcie znać i pochwalcie się zdjęciami swoich domków. Możecie wysyłać je na maila (aroniawiemcojem@gmail.com) lub opublikować na fanpage'u bloga. 

Domek z piernika z witrażem - podobne przepisy

Powodzenia
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Prawdziwe dzieła sztuki:-) Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto teraz tak celebruje czas świąteczny? Smutne, ale konsumpcja zastąpiła oczekiwanie i przygotowywanie. Pani to pięknie opisała jak dawniej poważnie traktowano ten czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, w dzisiejszym zabieganym świecie trudno znaleźć czas na taką celebrację. Pewne zwyczaje staram się jednak pielęgnować i przekazać moim dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ