Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiem | Mienta blog
Babeczki i muffiny

Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiem

Tym razem mam dla Was przepis na babeczki, które obok fit nawet nie stały ;) Ale co tam, święta są raz w roku, więc można zaszaleć. Wilgotne, ale zarazem puszyste i delikatne ciasto, wypełnione solonym karmelem, który rozpływa się w ustach. Ozdobiłam je kremowym serkiem mascarpone, wymieszanym z konfiturą pomarańczową. Jeśli szukacie szybkiego sprawdzonego przepisu na świąteczne słodkości, to gwarantuję, że nie będziecie zawiedzeni.

piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 1 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiempiernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 2 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiempiernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 3 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiem

ciasto:

  • 120 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego, ale może być zwykłe)
  • łyżka przyprawy do piernika, dobrej jakości
  • łyżeczka sody
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g śmietany 18%
  • pół szklanki oleju
  • jajko

karmel (z podanym proporcji wychodzi mały słoiczek karmelu, który zostanie Wam na dłuższy czas, lub do innych wypieków):

  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • 200 g śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli gruboziarnistej

dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka konfitury pomarańczowej (lub morelowej)
  • opcjonalnie cukrowe dekorki (moim zdaniem nie są jadalne, ale uroku im nie można odmówić ;))

piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 7 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiempiernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 8 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiem

Na początku przygotowujemy karmel.

Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie rozkładamy cukier.

Na średnim ogniu czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy).

Dodajemy masło i energicznie mieszamy silikonową trzepaczką.

Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając.

Gotujemy 2-3 minut, aż zgęstnieje.

Mieszamy z solą i odstawiamy do przestudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.

Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta.

Łyżeczką tworzymy mały dołek, który wypełniamy łyżeczką karmelu.

Przykrywamy kolejną łyżką ciasta.

Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Smacznego:)

piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 4 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiempiernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 5 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiempiernikowe babeczki z solonym karmelem i pomaranczowym serkiem fotograf kulinarny podkarpacie sandomierz 6 - Piernikowe babeczki z solonym karmelem i pomarańczowym serkiem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

4 komentarze

  • Skomentuj Konesso 11/12/2018 at 13:22

    Przeglądając instagram, wręcz nie mogliśmy tu nie zaglądnąć by zdobyć przepis. Ociekający karmel w środku niczym wisienka na torcie :)

    • Skomentuj Mienta 11/12/2018 at 23:23

      Bardzo się cieszę, że zdjęcia Was zachęciły!

  • Skomentuj Alicja 11/12/2018 at 15:13

    Wierzę na słowo (pisane co prawda), że to niebo w gębie, ale najbardziej ujęły mnie tutaj chyba zdjęcia. To jedne z piękniejszych „przed” świątecznych zdjęć, jakie miałam okazje oglądać. Są świetne!

    • Skomentuj Mienta 11/12/2018 at 23:24

      Bardzo miło mi to czytać, naprawdę. Dziękuję najmocniej!

    Komentuj