niedziela, 9 grudnia 2018

Wiedeński garnek husarski

Kuchnia austriacka 








Składniki

  • 60 dag dobrej wołowiny
  • 2 cebule
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml octu z czerwonego wina
  • 50 ml koniaku
  • czerwony pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 2 marchewki
  • 1,5 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

    Przygotowanie

    Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem.
    Obrałem marchewki i pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski.
    Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodałem marchewkę. Po zakończeniu gotowania wymieszałem ze śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem udekorowałem natką pietruszki.
    Podałem z kaszą gryczaną.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz