Printfriendly

Brukselka z jałowcem



Brukselka stanowi tradycyjny dodatek do świątecznego obiadu w krajach anglosaskich. Muszę przyznać, że ta tradycja bardzo przypadła mi do gustu, ponieważ w Polsce znałam jedynie wersję brukselki w zupie, a mieszkając na Wyspach dowiedziałam się, że można ją jeść gotowaną, pieczoną czy smażoną, a każda wersja jest niezwykle smaczna. Na blogu możecie znaleźć przepisy na brukselkę pieczoną z warzywami, z kasztanami czy zapiekaną pod serem. Dzisiejszy przepis - brukselka z jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób.  Polecam!



Brukselka z jałowcem



Składniki:


  • 2-3 szalotki w zależności od wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki owoców jałowca
  • 500g brukselki
  • 250ml bulionu warzywnego
  • oliwa i masło do smażenia
  • sól, pieprz



Przygotowanie:


Na głębokiej patelni rozgrzać masło z oliwą. 
Przesmażyć na nim drobniutko pokrojoną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz owoce jałowca rozgniecione (utarte) w moździerzu. Smażyć przez kilka minut aż szalotka się przyrumieni. 
W międzyczasie brukselkę obrać z zewnętrznych, zniszczonych liści i lekko nakroić na krzyż od strony głąba. 
Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion. 
Przykryć i gotować do czasu aż brukselka będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Podawać jako dodatek do mięs. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger