AdSense

sobota, 8 grudnia 2018

Piernik przekładany

              Aromatyczny piernik z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym i kremem budyniowym, oblany czekoladą. Właściwie jest to świąteczna, piernikowa wersja ciasta nazywanego kremarzem góralskim lub miodownikiem.



Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka
1/2 kostki (125 g) margaryny
2-3 łyżki śmietany
pół łyżki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki miodu

Nadzienie jabłkowo-pomarańczowe;
1 i 1/2 kg jabłek
4 łyżki cukru
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół łyżeczki cynamonu
10 dag rodzynek
1 opakowanie galaretki pomarańczowej

Krem budyniowy:
1 i 1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany 18%
30 dag masła
2 łyżki cukru pudru


              Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 część i upiec trzy cienkie placki.  Pieczenie każdego trwa około 14 minut, w temp. 180 stopni (blaszka 24x35, wyłożona papierem do pieczenia). Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć z cukrem. Do gorącej masy dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać, aby rozpuściła się galaretka. Schłodzić. Zagotować szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozprowadzić żółtka i mąkę ziemniaczaną, wlać na wrzątek. Mieszać, aż powstanie jednolity budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać małymi porcjami wystudzony budyń i  nadal ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Gdy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na jeden placek i przykryć drugim, lekko docisnąć. Rozprowadzić krem i przykryć trzecim plackiem. Ponownie lekko ucisnąć. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce. Gdy masy stężeją oblać ciasto polewą.

Polewa:
1/4 kostki margaryny mlecznej
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody

               Wszystko razem ogrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, az do uzyskania gładkiej polewy. Lekko przestudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense