sobota, 8 grudnia 2018

POMARAŃCZOWE MUFFINY

Pomarańczowe muffinki doskonale nadają się na Świąteczny stół, aromat pomarańczy od zawsze kojarzy mi się ze świętami. Wypiek ten jest prosty do zrobienia i zdążymy go zrobić nawet na ostatnią chwilę w ferworze przygotowań świątecznych.







SKŁADNIKI

2 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. cukru,
2 jajka,
1/3 szkl. śmietany,
¼ szkl. oleju,
½ szkl. soku pomarańczowego,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki wiórek kokosowych,
ulubione bakalie (użyłam  żurawiny Helio i suszonych moreli Helio z mieszanki na kompot)

Dodatkowo:
lukier,
ulubione bakalie



WYKONANIE

Suche składniki łączymy w jedenj misce, w drugiej mokre, następnie łączymy je ze sobą. Dodajemy ulubione bakalie. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, następnie polewamy lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz