Sernik z bezą kokosową

Mamy grudzień, mikołajki już za nami, więc najwyższy czas zacząć myśleć, co tu przygotować na święta. Postaram się pokazać Wam kilka propozycji a tym samym ułatwić Wam przygotowania. Na początek ciasto, które u mnie musi się zawsze pojawić a mowa tutaj o serniku. 

Składniki:
ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru pudru
masa serowa
- 1 i 1/2 kg sera białego podwójnie zmielonego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 150 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
piana
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 70 g wiórków kokosowych
oraz
- 2 opakowania biszkoptów

Przygotowanie:
Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i mieszamy. Do suchych składników dodajemy zimne masło, śmietanę, żółtka, całe jajko i wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy jeden blat się piecze ubijamy pianę z białek na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz wiórki kokosowe. Drugą połową ciasta wylepiamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm, przekładamy na niego pianę i pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Gdy oba ciasta są gotowe możemy zabrać się za przygotowanie sera. Ser przekładamy do garnka i łączymy z jajkiem, żółtkami, cukrem, rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Masę stawiamy na palniku, dodajemy masło i podgrzewamy aż składniki się połączą a masa zacznie wrzeć. Budynie mieszamy w mleku i przelewamy je do masy serowej. Mieszamy i podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Połowę masy serowej przelewamy na upieczony blat (ten bez bezy), następnie układamy warstwę z biszkoptów i zalewamy drugą polową sera. Przykrywamy ser plackiem z bezą i odstawiamy całość do wystudzenia. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową ( u mnie ulubiona polewa z ciasta królewiec).





Komentarze