piątek, 7 grudnia 2018

Quesadilla z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Danie prosto z gorącego Meksyku. Quesadilla to gorąca tortilla z cięgnącym serem oraz dodatkami, Uwielbiam takie połączenie. Dziś królować będzie kurczak, papryka oraz kukurydza.


SKŁADNIKI: 4 porcje
Filet z kurczaka 
Puszka kukurydzy
Cebula
Ząbek czosnku
Papryka np. czerwona
Łyżka oliwy
Łyżeczka masła
4 tortille
Tarty ser-typu mozzarella (żółta) lub inny łatwio topiący się np. cheddar
Sól
Pieprz
Papryka
Ostra papryka
Chili

PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka kroimy z paski, dodajemy wszystkie przyprawy plus odrobina oliwy-odstawiamy na jakiś czas. 
Cebulę kroimy w półksieżyce, czosnek bardzo drobno, paprykę w paski. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy kurczaka-smażymy ok 3 minut, dodajemy paprykę, smażymy kolejną minutę.Doprawiamy sola,pierzem, ew, papryką. Zdejmujemy z ognia, dokładamy odsączoną kukurydzę. Na dużą patelnię dajemy masło, kładziemy tortillę, na to zawartość patelni (bez soków), na wierzch starty ser. Przykrywamy drugim plackiem. Podsmażamy na małym ogniu (ok. 2 minuty),przekładamy tortillę na drugą stronę (najłatwiej przy pomocy dużego talerza, który trzeba przyłożyć do patelni i sprawnym ruchem obrócić-następnie zsunąć z talerza na patelnię), smażymy kolejne 2 minuty. Kroimy jak pizze-podajemy z ulubionym sosem i sałatką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz