7 grudnia 2018

Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Niedawno przygotowałam tę sałatkę. Już od dawna jest na wielu blogach, ale jakoś nie byłam przekonana do krakersów w sałatce. A tu taka miła niespodzianka! Sałatka jest naprawdę świetna! Proporcje są na małą porcję, więc jeśli macie zamiar przygotować ją na święta, to spokojnie można podwoić składniki.


Składniki:

18 krakersów
3 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym + oliwa z oliwek
80-100g sera żółtego
ok 6 łyżek majonezu
biały pieprz
sól
szczypiorek

Sposób wykonania:

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka podzielić na białka i żółtka.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać.
3. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej. Wymieszać z 3 łyżkami majonezu i szczyptą soli (naprawdę odrobinkę lub można i sól pominąć, bo krakersy są słone).
4. Tuńczyka odsączyć z wody, dodać 4 łyżki oliwy z oliwek i wymieszać.
5. Na płaskim naczyniu ułożyć warstwowo: 6 krakersów, ser z majonezem, 6 krakersów, tuńczyka, 6 krakersów, białka z majonezem. Wierzch przykryć tartym żółtkiem i posypać siekanym szczypiorkiem.
6. Włożyć do lodówki na minimum 4 godzinki, by krakersy zmiękły.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

2 komentarze:

  1. Pani Aniu,a ile ma być sera żółtego.Pozdrawiam Andrzej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!