piątek, 7 grudnia 2018

Pałki kurczaka z piekarnika

Kuchnia amerykańska. Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną. 










Składniki

  • 6 szt pałek kurczaka
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • szklanka tartej bułki
  • 80 g startego sera Dziugas
  • tłuszcz
  • cytryna

     

     

    Przygotowanie

    Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyłem kawałki mięsa, skropiłem je lekko wodą i jeszcze raz obtoczyłem.

    W osobnych naczyniach roztrzepałem jajko z łyżką wody i posiekaną kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z serem.

    Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz