Murzynek z nutellą

Murzynek z nutellą, słyszeliście o takiej wersji? Nie, to koniecznie musicie zrobić. Ciasto jest pyszne i szybkie do zrobienia. Robi się je akurat tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik. I w mig znika. A polewa jest genialna. Piękna, błyszcząca i miękka. Może przygotujecie go na święta? Smacznego. Przepis z sieci. 

murzynek, ciasto,nutella, swieta, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik


Murzynek z nutellą
  • 250 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki nutelli (+1 łyżka nutelli do polewy)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 7 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia



W garnuszku, na niewielkim ogniu rozpuścić masło, cukier,wodę, kakao i nutellę. Zagotować. Odlać 1/4 szklanki na polewę, a resztę lekko ostudzić. Formę najlepiej keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. 
Oddzielić żółtka od białek. Do jednej miski z żółtkami dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzoną masę kakaową. Dokładnie mieszać. Osobno ubić na sztywno białka. Dodać białka do ciasta i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej keksówki i wstawić na ok. 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Chłodne ciasto wyjąć z blaszki, przełożyć na talerz lub kratkę.
Do odłożonej 1/4 szklanki polewy dodać 1 łyżkę nutelli, podgrzać całość w kąpieli wodnej (ustawić nad garnuszek z gotującą się wodą, mieszać aż się wszystko połączy). Polać wierzch i boki ciasta. Odstawić. 
Nie wstawiajcie ciasta do lodówki bo polewa stwardnieje i stanie się matowa. 

murzynek, ciasto,nutella, swieta, deser, czekolada, bernika, kulinarny pamietnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger