piątek, 7 grudnia 2018

Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi


Trójkąty z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi, to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się nie tylko do kawy, ale również na świąteczny stół. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. 



SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • powidła śliwkowe około 200 g
  • 1 jajko
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do dekoracji

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki i delikatnie rozwinąć. Pokroić nożem na kwadraty o wymiarach 8 x 8 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę powideł śliwkowych, następnie złożyć ciasto na pół i zlepić widelcem. Trójkąty przełożyć na blaszkę, po czym posmarować każdy rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasteczka włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Upieczone trójkąty wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz