Tort makowy z kremem z białej czekolady

Tort makowy z kremem z białej czekolady
Print Friendly, PDF & Email

Przepisy Thermomix. Tort makowy z kremem z białej czekolady.

Przepis na Thermomix TM31, TM5

Składniki:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 110 g mąki tortowej
  • 40 g maki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g maku

Składniki na krem z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 600 g śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny plus 20 g wody do rozpuszczenia

Dodatkowo:

  • mocna herbata z cukrem do nasączenia biszkopta
  • owoce do dekoracji

 

Przepist Thermomix. Tort makowy z kremem z białej czekolady.

Wykonanie:

Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Dodajemy mak i dokładnie mieszamy.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy białka. Białka ubijamy na sztywną masę czas 4 min/obr.4.

Następnie nastawiamy czas 4 min/obr.4 i przez otwór w pokrywie dodajemy po łyżce cukru a następnie po jednym żółtku.

Wsypujemy mąkę z makiem i mieszamy czas 1 min/obr.2.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy olejem. Przelewamy masę do tortownicy.

Biszkopt pieczemy 45 min w 180 stopniach. Tortownice wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Biszkopt po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie kremu:

Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę oraz 50 g śmietany, mieszamy czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.5.

Rozpuszczoną czekoladę pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałą część śmietany trzymamy cały czas w lodówce.

Kiedy czekolada będzie już zimna dolewamy pozostałą część śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Ubijamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną czas 3 min/obr.4. Kiedy widzimy, że śmietana zaczyna robić się sztywna dolewamy żelatynę. Miksujemy do czasu aż masa będzie sztywna. Z ubijaniem śmietany musimy uważać aby jej nie przebić. Dlatego należy stan ubicia obserwować przez otwór w pokrywie. Ubitą masę dajemy do lodówki na ok 10 min.

Biszkopt kroimy na 3 części. Na spodzie tortownicy kładziemy jeden blat biszkopta, nasączamy go herbatą i nakładamy część ubitego kremu. Nakładamy drugi blat i robimy tak samo jak z pierwszym blatem. Na końcu nakładamy 3 blat i nakładamy ostatnią część kremu. Wierzch torta możemy udekorować owocami (u mnie mrożone czerwone porzeczki)

Tort przechowujemy w lodówce.

9 komentarzy

  1. GosiaHi
    • admin
    • admin
      • Magda
  2. Ola

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.