Beziki cynamonowe

Drukuj
06.12.2018   Magda

Małe chrupiące beziki domowej roboty to słodka przekąska, której nie potrafię sobie odmówić. Dodaje do nich cynamonu, bo to jedna z moich ulubionych przypraw – podbija słodki smak i pachnie nieziemsko. Z takich bezików można robić też pyszne desery, o ile wcześniej się powstrzymamy przed ich pożarciem.

Składniki (na około 15-20 bezików):

  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Białka jaj ubijamy mikserem przez około 10 minut aż staną się sztywne. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy ocet, mąkę oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cynamonem. Miksujemy jeszcze 10 minut aż białka staną się lśniące i bardzo sztywne.

 

Nagrzewamy piekarnik na 170°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Sztywno ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie beziki.

 

Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy wstępnie 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100° i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy beziki w ciepłym piekarniku by jeszcze dodatkowo przeschły.

 

Bezy powinny być kruche z zewnątrz i ciągnące w środku. Jeśli w trakcie pieczenia okaże się, że nie są wystarczająco kruche, należy wydłużyć czas pieczenia – wszystko zależy od wielkości zrobionych bezików.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.