czwartek, 6 grudnia 2018

Murzynek z bitą śmietaną i wiśniami



Składniki:

Ciasto:

2 margaryny (po 250 g)
7 łyżek kakao
14 łyżek wody 
3 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
8 jaj
1 cukier waniliowy

Bita śmietana:

600 g śmietanki 36%
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru

wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki



Sposób wykonania:

Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy. 
Po wystudzeniu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksujemy na jednolitą masę. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i  łączymy z ciastem delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dużym nożem przekrawam na dwa blaty.
Z górnej części odkrawamy wyrośnięty wierzch i kruszymy go.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody.
Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na dolny blat wykładamy wiśnie i  przykrywamy je 2/3 ilości bitej śmietany.
Na śmietanę nakładamy drugą część ciasta, którą smarujemy resztą śmietany. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...