Domowe Kosmetyki #2 - Piernikowy peeling cukrowy

Dzisiaj mamy Mikołajki, dlatego warto zrobić prezent również dla siebie!
A może nie macie jeszcze prezentu dla mamy, siostry lub przyjaciółki?
Taki domowy kosmetyk to super sprawa i idealnie nadaje się na prezent. Jego wykonanie to raptem 10 minut i otrzymujemy 100% naturalny peeling, bez konserwantów i niepotrzebnej chemii. A co najważniejsze - nie nadwyręży naszego portfela!
Z racji tego, że mamy grudzień i niedługo już święta zdecydowałam się na peeling piernikowy. Pachnie tak cudnie, że chciałoby się go zjeść 😉 I tu dobra wiadomość - nawet jak przez przypadek go spróbujemy to nic się nam nie stanie...

Jest to peeling cukrowy wykonany na bazie naturalnych olejów, a dokładnie oliwy z oliwek i oleju kokosowego. Cukier złuszcza martwy naskórek, pozostawiając skórę gładką, a oleje doskonale ją natłuszczają i nawilżają. Dodatek kakao i czekolady sprawia, że peeling nie tylko pięknie pachnie, ale również odżywia skórę, poprawiając jednocześnie jej jędrność i elastyczność. Czekolada ma także silne właściwości nawilżające i wspomaga walkę z cellulitem, a dodatkowo usprawnia przepływ krwi likwidując obrzęki oraz oczyszcza skórę z toksyn. A co najważniejsze dodaje blasku, a jej zapach doskonale poprawia samopoczucie!
Przyprawę do piernika dodałam ze względu na zapach, jaki chciałam uzyskać, ale ona również wykazuje pewne właściwości - poprawia krążenie krwi oraz delikatnie rozgrzewa, a to dzięki obecności imbiru oraz pieprzu.
Taki peeling z czekoladą to nie tylko regeneracja dla ciała, ale także i dla duszy!


Skład:

cukier 1/2 szklanki
olej kokosowy 2 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
czekolada gorzka 30 g
kakao 1 łyżeczka
przyprawa do piernika 1 łyżeczka
olejek piernikowy 3-4 krople (opcjonalnie)



Wykonanie:

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Studzimy.
W misce łączymy czekoladę z olejem kokosowym razem z oliwą z oliwek. Dodajemy cukier oraz kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać naturalny olejek piernikowy.
Gotowy peeling przenosimy do słoiczka.
Taki domowy peeling można przechowywać przez kilka dni, w suchym i chłodnym miejscu.  




  


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny