piątek, 7 grudnia 2018

Zupa z kiszonego kalafiora


Jak raz spróbujecie kiszonego kalafiora, to zapragniecie go stosować do różnych potraw. Idealnie sprawdzi się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3










Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por (mały)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 pętka kiełbasy myśliwskiej
  • 2  liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie

    Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki.
    Warzywa i kiełbasę zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans.
    Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz