środa, 5 grudnia 2018

MILLEFEUILLE Z BURACZKÓW I QUINOA Z KARMELIZOWANYMI SZALOTKAMI

Buraczków nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale możemy je podać nieco inaczej. Przystawka z buraczków w wersji „millefeuille” z dodatkiem dyni hokkaido i komosy ryżowej z karmelizowanymi szalotkami, rozmarynem i estragonem jest nie tylko zdrowa i smaczna, ale również ładnie się prezentuje, zwłaszcza podana na wyjątkowo eleganckich talerzach firmy Ambition.Taka przystawka może z powodzeniem zagościć na świąteczno-noworocznym stole, gorąco zachęcam do jej przygotowania. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom i weganom.




Przygotowanie: ok. 45 min.

Porcja dla 4 osób:

● 400 g dyni hokkaido

● 160 g komosy ryżowej (quinoa)

● 2 duże ugotowane buraczki

● 6 szalotek

● 2 ząbki czosnku

● 1 pęczek estragonu

● 2 gałązki rozmarynu

● 200 ml soku z owoców czarnego bzu

● 4 łyżki octu balsamicznego

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 1 łyżka cukru

● sól, pieprz


Przygotowanie:

Ugotowane i obrane buraczki pokrój na szerokie plastry, niewykorzystane kawałki buraczków odstaw na bok.

Ziarenka komosy ryżowej gotuj z okrawkami buraczków przez około 15 minut w 250 ml gorącej, osolonej wody. Zdejmij z ognia, odstaw na 10 minut, usuń kawałki buraczków.

Listki estragonu drobno posiekaj. Dynię hokkaido pokrój w kostkę o grubości ok. 1 cm. Ząbek czosnku obierz, usuń zielony pęd, drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w drobną kostkę dynię i połowę czosnku przez około pięć minut, mieszając. Dodaj ziarna quinoa, smaż jeszcze przez około pięć minut, domieszaj estragon. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw.

Szalotki obierz i drobno poszatkuj. Rozmaryn drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane szalotki, rozmaryn i resztę czosnku, smaż przez chwilę, aż szalotki zmiękną. Dodaj cukier, zamieszaj. Domieszaj sok z owoców czarnego bzu, doprowadź do wrzenia. Smaż do momentu, aż płyn odparuje. Posól, popieprz, domieszaj ocet balsamiczny i smaż jeszcze przez kilka minut, aż szalotki się skarmelizują.

Na talerzykach ułóż na przemian plastry buraczków i ziarenka komosy ryżowej z dynią hokkaido. Podawaj buraczki z karmelizowanymi szalotkami.







Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz