Do Świąt już niedługo. Między domowymi porządkami polecam przepis na makaron fasolowy, który przyrządziłam z groszkowym pesto, cukinią i feta. Jedliście kiedyś makaron fasolowy? To po prostu makaron z dodatkiem suszonych strączków, stąd ten kolor makaronu, który do złudzenia przypomina makaron pełnoziarnisty. Coraz więcej na rynku pojawia produktów, które zawierają mniej produktów zbożowych, a więcej zdrowszych strączków. Makaron fasolowy do nich należy. Bardzo lubię konsystencję tego makaronu po ugotowaniu, bo jest taka jak u makaronu z mąki durum.
Makaron można przyrządzić na poczekaniu. Ja otwieram lodówkę, robię przegląd i po chwili już wiem jaki makaron ugotuję na obiad. Okazało się nawet, że miałam resztki groszkowego pesto. Obcięłam również ostatni jarmuż, który tak pieczołowicie hodowałam na balkonie. Makaron jest pyszny i bardzo pożywny.
Makaron fasolowy z pesto
Składniki:
na 4 porcje
200 g makaronu z fasoli, waga sucha
200 g groszkowego pesto, tutaj przepis
400 g cukinii
2 łyżki oliwy
100 g jarmużu
200 g owczego sera typu feta
30 g parmezanu
Przygotuj pesto według przepisu powyżej (kliknij w link). Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z pesto. Pokrój cukinię w cienkie paski i usmaż na oliwie. Dodaj do makaronu wraz z pokruszonym serem, jarmużem i wymieszaj. Nałóż makaron na głęboki talerz i posyp wiórami z parmezanu. Smacznego!