Bardzo wilgotny, mocno korzenny piernik przekładany domowymi powidłami śliwkowymi. Kawa zbożowa wprowadza bardzo ciekawy i nietypowy smak do ciasta, a pyszna polewa czekoladowa doskonale komponuje się z korzennym smakiem ciasta.
Składniki i przepis na piernik:
- 125g masła
- 260g brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej lub piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
- 310g mąki pszennej
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie suche składniki, czyli: cynamon, kakao, sodę oczyszczoną, kawę zbożową, przyprawę korzenną oraz mąkę pszenną przesiewamy i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy do momentu, aż nabierze białej barwy i stanie się puszyste. Cały czas ubijając, dodajemy partiami cukier i po jednym jajku. Na koniec dodajemy miód i powidła śliwkowe. W następnej kolejności dodajemy naprzemiennie mleko oraz suchą mieszankę. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Pieczemy w formie keksowej o wymiarach 35×11 w temperaturze 180°C przez około 45-55 minut, do tzw. ,,suchego patyczka”. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Wykończenie piernika:
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka kawy zbożowej Inki
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- do przełożenia: parę łyżek powideł śliwkowych
Piernik przekrajamy na pół, a następnie smarujemy warstwą powideł śliwkowych.
Kremówkę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Następnie dodajemy kawę zbożową i mieszamy trzepaczką do jej rozpuszczenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i czekamy minutę, aż temperatura składników się wyrówna i dokładnie mieszamy. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta i cienką warstwą smarujemy boki naszego pierniczka.