X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku!

Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś z kurczaka? Wystarczy mieć odpowiedni przepis. W moim przypadku jest pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Zawsze wychodzi wilgotna w środku, a dzięki wędzonemu boczkowi jest chrupiąca z zewnątrz. Jeśli zasmakujesz w tym daniu, a tego jestem pewny, daj znać w komentarzu pod przepisem. Jestem ciekawy Waszych opinii. 

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem. Składniki:

Składniki:

  • 70 g świeżego umytego szpinaku
  • 20 g startego sera typu parmezan
  • 70 g kremowego serka np. śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 piersi z kurczaka, waga łączna około 500 g
  • 6  plastrów wędzonego boczku
  • sól, pieprz
Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub np. limonki
  • sól, pieprz
  • trochę cukru do smaku

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze piekarnik rozgrzej do 210°C, funkcja góra dół „góra-dół”.

Krok 2:

Po drugie szpinak drobno posiekaj, dodaj do niego parmezan, kremowy serek oraz majonez. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj farsz, wstaw do lodówki.

Krok 3:

Następnie w osobnej naczyniu wymieszaj składniki marynaty: olej roślinny, słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 4:

Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża. Następnie do środka nałóż schłodzony farsz.

Krok 5:

Na desce do krojenia rozłóż koło siebie, po trzy, cztery plastry wędzonego boczku. Ułóż na nich piersi z kurczaka, następnie posmaruj marynatą i owiń boczkiem.

Krok 6:

Dno naczynia do pieczenia wysmaruj pozostałą marynatą, ułóż w niej przygotowane wcześniej mięso. Na koniec włóż do piekarnika w 2/3 wysokości, piecz 20-25 minut, aż boczek się zarumieni. W trakcie pieczenia przygotuj sos czosnkowy. W miseczce wymieszaj majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru. Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.

Dobrze skomponowany farsz

Moim zdaniem tajemnicą tej potrawy jest dobrze skomponowany farsz, który jest kremowy i delikatny. Cudowne połączenie szpinaku, intensywnego w smaku sera oraz majonezu. Dodatkowym atutem tego dania jest fakt, że szpinak wystarczy posiekać. Nie trzeba go podsmażać, co oszczędza nasz czas. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać, doprawić i gotowe. Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, to naprawdę proste danie. Podsumowując danie nie powinno sprawić żadnego problemu, nawet osobom słabo radzącym sobie w kuchni.

Doskonały pomysł na obiad

Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, to bez wątpienia doskonały pomysł na obiad. Przypadnie do gustu każdemu domownikowi, zwłaszcza z dodatkiem np. sosu czosnkowego. Wymaga dosłownie 5 składników i 3 minut wolnego czasu. Oczywiście sos można dowolnie modyfikować o zioła, czy inne przyprawy. Całe danie wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.

Jeżeli szukacie innego fajnego przepisu na pierś faszerowaną to z pewnością polecam Pierś faszerowaną serem i warzywami (link)

Tymczasem wypróbujcie Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym, będziecie zachwyceni. Zwłaszcza, że przepis przygotowany jest w formie „krok po kroku”, co niezwykle ułatwia zadanie. Jeśli macie pytania piszcie w komentarzu!

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Pyszny kurczak, ale niestety wypłynęło mi nadzienie, myślę, że to kwestia serka

  2. Robię już 4 raz! Kocham normalnie ❤ uwielbiam Pana przepisy. Łatwe i pyszne

  3. Pyszne, aromatyczne i mięsko soczyste. Mega proste, a zarazem efektowne danie.
    Świetny przepis.

  4. Dzien dobry, farsz jest fenomenalny! Jednak pierś wyszła mi troszkę sucha – pewnie z mojej winy. Czy ma Pan jakieś rady aby pierś była bardziej soczysta? 🙂 Pozdrawiam!

  5. Czy można zamienić szpinak świeży na mrożony ? Jeśli tak to jak go przygotować ?

  6. Dziękuję Panu za wspaniały przepis.Dzisiaj tym daniem podejmowałem gości na uroczystym obiedzie rodzinnym.
    Potrawa smakowała wybornie.Z jej przygotowaniem nawet ja poradziłem sobie.
    Pozdrawiam .

  7. Pyszne i zapisane w ulubionych, mięsko jest soczyste, aromatyczne i bardzo proste. Polecam!

  8. Wygląda przepysznie:) Tylko jaki to dokładnie serek kremowy jeśli można widzieć?

    • Aniu,

      Pierś rzeczywiście wychodzi pyszna. Kremowy serek to typ philadelphia, Piątnica Twój Smak Serek śmietankowy naturalny 135 g, Łaciaty Serek śmietankowy naturalny 135 g, Turek Kremowy Serek śmietankowy 125 g.

      Pozdrawiam 🙂

  9. a dobrze…juz widze w skladnikach. Czytalam opis i dlatego sie zdziwilam, bo tam nie ma napisanego zeby czosnek wymieszac

  10. Czy zamiast piersi z kurczaka można użyć indyka ? Wygląda apetycznie. Jak zrobić idealne pieczone ziemniaczki?

Sprawdź również