środa, 5 grudnia 2018

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I MARCHEWKI Z GRANATEM I ESTRAGONEM


Zamiast tradycyjnej zupy grzybowej lub rybnej, na święta proponuję Wam zupę krem z pieczonych warzyw z dodatkiem oliwy estragonowej i ziaren granatu. Jej oryginalny i subtelny smak na pewno zaskoczy Waszych gości, a jeśli podacie ją w eleganckich talerzach firmy Ambition będzie smakowała jeszcze lepiej!





Czas przygotowania: ok. 60 min.

Porcja dla 4 osób:

● 300 g marchewki

● 2 czerwone papryki

● 2 żółte papryki

● 2 cebule

● 1 owoc granatu

● 1 ząbek czosnku

● 1 pęczek estragonu

● 60 cl bulionu warzywnego bio

● ok. 6 łyżek oliwy z oliwek

● sól, pieprz



Przygotowanie:

Estragon drobno posiekaj, zmiksuj z 4 łyżkami oliwy z oliwek, odstaw.

Granat pokrój na ćwiartki, wyłuskaj z niego ziarenka, usuń białe błonki. Wyłuskane ziarna odstaw.

Piekarnik rozgrzej do tempeartury 200 °C.

Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Marchewkę obierz, pokrój na grube talarki. Cebule obierz, drobno poszatkuj pokrój, czosnek obierz, usuń zielony pęd, drobno posiekaj. Warzywa, cebulę i czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwy, dopraw solą i pieprzem, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

W międzyczasie zagotuj bulion warzywny, dodaj upieczone do miękkości warzywa. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj gorącą zupę w eleganckich, kwadratowych talerzach firmy Ambition, doprawioną oliwą z dodatkiem estragonu i posypaną ziarenkami granatu.






Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz