Kiedy nadchodzi jesienny i zimowy czas, nie tyle jest on dla nas smutny, co zwyczajnie przechodzi od stanu chłodnego po mroźny. Aura zimowa, choć piękna dla wielu jest nieznośna z powodu właśnie dużego zimna jakie jej towarzyszy. Szukamy sposobów, aby się rozgrzać. Włączamy w domu ogrzewanie, odpalamy rano samochód przed jazdą, ubieramy się zdecydowanie cieplej czy spożywamy pokarmy rozgrzewające-zupełnie inne jak te latem. Poza tym, wręcz instynktownie przestajemy sięgać po wszystko co chłodne. Napoje z lodówki stają się abstrakcją, a i zimne przekąski kompletnie przestają nas interesować.

Habak przyprawa – Herbata z habakiem

W czasie chłodu warto dbać, aby ciało nasze zbytnio się nie wyziębiło. Poskutkuje to bowiem na pewno niechcianym efektem końcowym w postaci przeziębienia. Kiedy za oknem nieciekawie, możemy zaparzyć sobie rozgrzewającą herbatkę. I nie mam na myśli tutaj herbatki z prądem, jak to niektórzy zwykli mawiać. Chodzi raczej o napój dostępny i zdrowy dla każdego. Herbata z habakiem ma świetne właściwości rozgrzewające. Habak przyprawa jest uprawiany na Synaju i bardzo często mylony z miętą, z powodu charakterystycznej woni mieszanki mięty i szałwii. Herbata taka bardzo dobrze działa na trawienie, oraz rozgrzeje każdego. Po spożyciu z dość sporą ilością cukru, poczujemy jak ciepło wnika w każdy zakamarek naszego ciała, dzięki czemu nie straszny nam żaden chłód.