Srebro dla zdrowia

Srebro jest jednym z najbardziej znanych i cenionych metali szlachetnych. Od tysięcy lat znajduje zastosowanie w różnych dziedzinach - jubilerstwie, systemach monetarnych, przemyśle i medycynie.

W starożytnej Grecji srebro wykorzystywano do walki z infekcjami. Ojciec medycyny, Hipokrates używał srebra do dezynfekcji i leczył nim wrzody, a Rzymianie rannych żołnierzy. Według Herodota, król Persów nosił przegotowaną wodę w srebrnych butelkach, aby uniknąć chorób. Także w czasach wielkich odkryć do przewożonej na statkach wody pitnej wrzucano srebrne monety.
Tak zwana błękitna krew arystokracji to także zasługa srebra, które chroniąc zdrowie bogaczy, w niewielkim stopniu przedostawało się do krwi, nadając jej niebiesko szary odcień.


Przed pojawieniem się antybiotyków, wykorzystywano związki srebra, jako środek zapobiegający infekcjom. Podczas I wojny światowej srebro uzyskało aprobatę FDA (Food and Drug Administration, amerykańska Agencja Żywności i Leków) do stosowania jako środek przeciwdrobnoustrojowy, a po II wojnie światowej wynaleziony w Czechosłowacji, jako ochrona przed bronią biologiczną Movidyn, sproszkowany preparat na bazie srebra koloidalnego, w zaledwie kilka minut niszczył blisko 650 wirusów i bakterii - w tym laseczki wąglika, dżumy, tyfus i cholerę.

Srebro stosowane jest m.in. do produkcji narzędzi chirurgicznych, środków dezynfekujących i odkażających, kosmetyków (np. seria Jantar polskiej firmy Farmona), a także w produkcji specjalistycznej odzieży i pokrowców na materace do spania. Ponad połowa linii lotniczych na świecie - w tym najwięksi przewoźnicy  KLM, British Airways, Lufthansa czy Air France - używa srebrnych filtrów do wody.

Ze względu na silne właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, zaczęto wykorzystywać srebro do wyrobu sztućców. To dało początek popularnemu w krajach anglosaskich wyrażeniu "urodzony ze srebrną łyżeczką w ustach", które później stało się symbolem bogactwa. Rodzice, którzy mogli sobie pozwolić na taki wydatek kupowali swoim dzieciom srebrne łyżeczki. Do dziś srebrna łyżeczka tzw. "bocianek" jest częstym upominkiem dla dziecka.
Podczas jedzenia srebrnymi sztućcami w ustach wytwarza się srebro koloidalne - naturalny antybiotyk, który chroni organizm przed infekcjami. 
Wykonywane w całości ze srebra lub posrebrzane sztućce (w Polsce ich jedynym producentem jest firma HEFRA) nie gromadzą na swojej powierzchni drobnoustrojów i wykazują działanie antybakteryjne, a ich dodatkową zaletą jest to, że nie zmieniają smaku potraw.



Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: