Makowa gwiazda świąteczna
Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne!
Ciasto drożdżowe z którego zrobiłam gwiazdę to moje stare sprawdzone ciasto na rogaliki
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
8g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
1 puszka masy makowej
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
lukier do polania ciasta
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy około 26 cm ***
*** Pierwsze koło z ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i smarujemy 1/3 części masy makowej ***
*** Na masę kładziemy drugie koło z ciasta i smarujemy je drugą częścią masy makowej ***
*** Całość przykrywamy trzecią częścią ciasta i rozsmarowujemy resztę masy makowej. Wszystko przykrywamy ostatnim kołem z ciasta (wierzchu już nie przykrywamy makiem). Na środku odciskamy szklanką koło ***
*** Ciasto nacinamy nożem na dwie części (nie nacinając go do samego środka, środek pozostawiamy bez nacięcia), następnie ponownie na dwie części i jeszcze raz na dwie, aż powstanie 8 części ***
*** Następnie każdą część ciasta przecinamy jeszcze na pół, tak aby powstało nam 16 części ***
*** Dwa sąsiadujące paski skręcamy dwa razy wokół własnej osi ***
*** Czynność tą powtarzamy z wszystkimi pozostałymi paskami ***
*** Końcówki pierwszej pary pasków zlepiamy ze sobą ***
*** Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami ***
*** Ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 30 minut ***
*** Gwiazdę wyjmujemy z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polewamy lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Jaki program piekarnika? Góra dół?
Tak, góra-dół.
Czy ja dobrze rozumiem że jednej z czterecb części ciasta nie używamy?
Używamy wszystkie cztery części ciasta. Edytowałam trochę przepis, mam nadzieję, że teraz będzie jaśniejszy
Ile można dodać świeżych drożdży zamiast suchych?
Ilość drożdży świeżych zawsze należy podwoić w stosunku do suchych, czyli w tym przypadku będzie to w zaokrągleniu około 15 gram. Przypominam tylko, że ze świeżych drożdży zawsze trzeba najpierw zrobić rozczyn.
Rewelacja
ślicznie wygląda