piątek, 30 listopada 2018

Zupa warzywna na żeberkach

Nie lada gratka dla koneserów zup. 










Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g kapusty białej
  • 1/4 sztuki kalafiora
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki pasty warzywnej
  • 1 łyżka czerwonego curry
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • koperek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Usuwamy szumowiny.

      Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry.

      Kapustę szatkujemy.
      Kalafior dzielimy na różyczki.
      Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki.
      Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników.

      Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlewamy wywar z zupy, rozpuszczamy i dodajemy z powrotem do zupy. Dokładnie rozprowadzamy w zupie.

      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Posypujemy posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz