czwartek, 29 listopada 2018

Pszenny chleb z kleikiem ryżowym

Kolejny chleb z naczynia żaroodpornego.
Jest to super metoda na udany chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem.
Z takim chlebem poradzi sobie każdy.
Dziś z dodatkiem kleiku ryżowego.

pszenny chleb z kleikiem ryżowym

Pszenny chleb z kleikiem ryżowym

pszenny chleb z kleikiem ryżowym - składniki


300 g mąki pszennej typ 450
400 g mąki pszennej typ 650
100 g kleiku ryżowego
2 szk letniego mleka
8 g suchych drożdży
1 łyżka cukru ( płaska )
1 łyżka soli ( płaska )
2 łyżki oleju


pszenny chleb z kleikiem ryżowym - przygotowanie


Drożdże wymieszać z cukrem i wsypać do miski.
Dolać letnie mleko i olej oraz dodać resztę składników, wymieszać je a potem wyrobić ciasto.
Zostawić je do wyrośnięcia zakryte ściereczką a potem wyrobić przez chwilę i znów zostawić do wyrośnięcia.
Nagrzać naczynie żaroodporne w piekarniku do 200 stopni.
Włożyć do nagrzanego naczynia wyrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę.
Naczynie umieścić w piekarniku i piec chleb 30 minut, potem piec dalsze 30 minut ale już bez pokrywki.
Chleb wyjąć z naczynia na kratkę i wystudzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.