Puszysty omlet kukurydziany

29 listopada 2018

Omlety na słodko to zdecydowanie jedne z moich ulubionych posiłków śniadaniowych. Szybko się je przygotowuje, za każdym razem można używać innych składników i tworzyć nowe kombinacje smakowe. Ponad to są banalnie proste do przyrządzania i chyba każdy poradzi sobie z takim puszysty, słodkim plackiem. Dzisiaj wykorzystałam mąkę kukurydzianą, dokładnie użyłam mąki z niebieskiej kukurydzy, bo tylko taką posiadałam, ale ta normalna także jak najbardziej się w tym przypadku sprawdzi. Omlet wyszedł, jak widać na zdjęciu bardzo puszysty i mięciutki. Dodałam do niego ciekawy produkt, jakim jest ekologiczny mix superfoods Strong Point od Biokulturalni, o którym więcej piszę w dalszej części wpisu. 



Składniki: 
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki Strong Point (Biokulturalni)
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki oleju

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wylej masę. Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia przez ok. 2 minuty. 
  3. Podałam z jogurtem naturalnym i gotowanymi malinami.

Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 387 kcal
białko: 19 g
tłuszcze: 9 g
węglowodany: 58 g


ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー

Biokulturalni to niedawno powstała marka oferująca żywność ekologiczną. W jej ofercie, na ten moment znajdują się mixy superfoodsów w 6 różnych wariacjach smakowych. Każdy produkt, w postaci proszku idealnie sprawdza się jako dodatek do smoothie, owsianek, omletów, placuszków i innych wszelkich dań, tym samym urozmaicając i wzbogacając naszą dietę w cenne składniki. 

Każdy produkt jest ekologiczny, pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, jak wypełniacze, barwniki, konserwanty, a także słodziki. Skład jest prosty, co ważne naturalny, a same składniki powstały w procesie suszenia bądź liofilizacji, dzięki której zatrzymują znaczącą część odżywczą surowca.

W dzisiejszym przepisie użyłam mixu Strong Point, którego skład prezentuje się następująco ⇾  60% białko ryżowe, 20% białko konopne, 5% białko pestek dyni, 5% maca, 5% banan, 5% kakao.

Jest to kolejny mix, który od razu wpasował się w moje upodobania. Na uwagę oczywiście zasługuje zwiększona ilość białka w produkcie. Jest to białko roślinne, pochodzące z ryżu, konopi oraz dyni. I tutaj duży plus za to, że na produkcie wymienione są zawarte aminokwasy. Skład produktu daje wiele możliwości w kuchni, w prosty i szybki sposób można zwiększyć ilość białka w danym posiłku. Poniżej zamieściłam także tabelkę z wartościami odżywczymi produktu. A po więcej informacji zapraszam do Biokulturalni


ーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーーー

Pozostałe przepisy z wykorzystaniem produktów Biokulturalni:

1 komentarz