listopada 29, 2018

PIERNIKOWY SERNIK NA ZIMNO

Naszym ulubionym ciastem są serniki. Pod każdą możliwą postacią. Klasyczny, wiedeński, z brzoskwiniami czy na zimno. Latem jemy je z owocami, a w okresie świątecznym z przyprawami korzennymi. Sernik świąteczny jest delikatni i puszysty ja chmurka. Idealny dla osób, które nie lubią lub nie umieją piec.

Składniki:
5 listków żelatyny
1 1/5 szkl śmietanki kremówki
3 żółtka
1 białko
180 g cukru
200 g serka kremowego
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 mała pomarańcza (50 ml soku, skórka z pomarańczy)
SPÓD
15 pierników
50 g zmielonych migdałów
50 g masła
DEKORACJA
piernik

Przygotowujemy spód ciasta: Pierniczki z migdałami zblendować na miałki piasek. Masło rozpuścić. Połączyć z pokruszonymi pierniczkami i migdałami. Dno formy do ciasta wyłożyć wymieszanymi okruszkami z masłem.Wsadzić do lodówki.

Przygotowujemy ciasto: Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Białko ze śmietanką ubić na puszystą masę. Żółtka zmiksować z cukrem i serkiem. Ubite białko ze śmietanką dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki).
Masę podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao z przyprawą do piernika i wymieszać. Do drugiej sok z cytryny raz ze skórką pomarańczową. Wymieszać.
Ciemną masę wylać na spód ciasteczkowy, a na sam wierzch wylać masę pomarańczową.
Piernika pokruszyć a następnie wysypać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki na kilka godzin

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

1 komentarz:

  1. Pierniki uwielbiam, muszę wypróbować twój przepis, wygląda smacznie ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.