POTRAWKA Z PIECZONEGO KURCZAKA

Pełen smaku sos z pieczonego kurczaka. Z kiełbaską chorizo, mrożonym groszkiem i marchewką. Zabielany śmietanką i    lekko zagęszczony mąką. Naprawdę pyszny.
Pieczonego kurczaka najpierw gotujemy w bulionie razem z kostkami i skórką, a następnie oddzielamy mięso i chwilę podgotowujemy ze śmietanką i warzywami. Dzięki temu sos wychodzi bardzo esencjonalny, a kurczak nie rozpada się i pozostaje w kawałkach. 
Gęstość sosu możemy z łatwością dostosować do swoich upodobań, rozrzedzając go bulionem lub zagęszczając mąką. Pamiętajmy jednak, że sos w miarę stygnięcia będzie gęstniał. 
Podajemy klasycznie - z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą.
------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI

  • 80 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku
  • 80 g (1 mała sztuka) marchewki 
  • 350 g pieczonego kurczaka (waga razem z kostkami)
  • 20 g pikantnej kiełbaski chorizo 
  • 300 ml bulionu
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 pełna łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE
  •  Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy. Marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Gałązki natki pietruszki związujemy sznurkiem. Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plasterki.
  • W szerokim rondelku zagotowujemy bulion. Dodajemy kawałki kurczaka, chorizo, gałązki natki pietruszki oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. 
  • Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz sól i pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez kolejne 15 minut. 
  • Zdejmujemy pokrywkę, wyjmujemy gałązki natki pietruszki oraz kawałki kurczaka. Oddzielamy mięso od kości. Mięso przekładamy z powrotem do garnka z bulionem, kostki, skórkę i gałązki natki wyrzucamy. Dodajemy mrożony groszek.
  • Do miseczki wsypujemy mąkę. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy śmietankę. Przelewamy do garnka z mięsem i zagotowujemy. Gotujemy 1 minutę, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz