wtorek, 27 listopada 2018

Korzenne ciasto dyniowe

Jesienne ciasto dyniowe z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek. Wilgotne dzięki sporej ilości dyni, nie za słodkie, zbliżone smakiem do ciasta marchewkowego ale jeszcze lepsze :)

 

Składniki:
(na blachę 25cm x 25cm)
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
3 łyżki zmielonego przyprawy korzennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
400 g puree z dyni
4 jajka
200ml oleju słonecznikowego
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów laskowych

polewa:
2 tabliczki białej czekolady
50g masła

70g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:
Około 650g dyni obranej ze skórki (część wody odparuje; potrzepujemy 400g gotowego puree), kroimy w mniejsze kawałki i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Odwijamy z sreberka i pozostawiamy do odsączenia na sitku. Miksujemy na gładko.
Sypkie składniki ciasta przesiewamy.
W misie miksera miksujemy puree z dyni, całe jajka oraz olej. Dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche przesiane składniki i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy rodzynki i całe orzechy laskowe. Mieszamy do połączenia.
Formę o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Polewa: W kąpieli wodnej roztopić pokruszona czekoladę z masłem. Wymieszać do połączenia składników. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać suszona żurawiną.



Czas przygotowania: 20' + pieczenie 50'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420 kcal / porcja


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly